PAP och energipsykologi

PAP är en enkelt effektiv och transformerande metod inom energipsykologin

Utbildning inom alternativ medicin är ett måste för seriösa

Utbildning inom alternativ medicin lär dig att massera rätt

Alternativ medicin är ett brett koncept som innefattar många olika behandlingar och läror. Akupunktur, håranalys, aromaterapi, massage och qigong är exempel på olika områden som finns inom den alternativa medicinen. Dessa behandlingar kan tillämpas på de flesta sjukdomar, såväl psykiska som fysiska sådana.

För att få en utbildning inom alternativ medicin bör du först välja vad för slags terapi du är intresserad av. Det finns många olika sätt att utbilda dig på, men det är nästan uteslutande en kurs som du bekostar privat. Du kan hitta utbildningscenter och grupper runt hela landet som kan lägga upp din utbildning så att den passar dig.

Utbildning och finansiering

Alternativa behandlingar är än så länge inte helt accepterade av den traditionella sjukvården och samhället i stort. En utbildning inom något av områdena är därför inte vanlig att hitta i kursutbudet hos större universitet och skolor. Det går ibland att hitta en del utbildningar inom alternativ medicin på folkhögskolor. Om du hittar en kurs på folkhögskola som passar dig, då kan du möjligtvis ha rätt till ett CSN-lån som täcker dina studiekostnader. Annars är det privat finansiering som gäller. Kurserna är ofta ganska korta, men det beror helt på vilken inriktning du har valt.

Akupunktur är en alternativ behandlingsform som har blivit mer och mer accepterad av den traditionella sjukvården. Du kan till exempel gå en utbildning på avancerad nivå på Karolinska institutet för att lära dig akupunktur. Man kräver dock att du redan är utbildad inom sjukvård. Det finns en del kurser du kan gå på distans i Sverige, vilket kan vara praktiskt om du vill kombinera dina studier med arbete. Vissa kurser, som till exempel aromaterapi, är ibland bara några veckor långa. Andra kurser, som akupunktur, kan sträcka sig över flera månader.

Varför utbilda sig inom alternativ medicin?

Många som är intresserade av alternativa mediciner är det på grund av att de själva har upplevt de läkande krafterna av olika behandlingar. Det händer ganska ofta att den traditionella sjukvården råkar missa en åkomma, som sedan alternativ medicin lyckas behandla. Den läkta personen vill då sprida sin erfarenhet och kunskap vidare, för att hjälpa nästa människa att bli frisk. Precis som med vanlig sjukvård är det viktigt att ha seriösa personer som arbetar med alternativ medicin. En utbildning är en viktig del av yrket, då det medför ett stort ansvar att ta hand om människors välmående.

När en sjuk människa söker hjälp är det viktigt att hon kan känna sig trygg hos den som behandlar dem, oavsett om det gäller vanlig sjukvård eller alternativ sjukvård. En utbildning inom alternativ vård ser till att du inte bara har den medicinska kunskap som krävs, utan även kännedom om vilka regler som gäller och hur en patient ska bemötas. Många utbildningar inom alternativ vård, exempelvis massage, är fokuserade på praktisk användning. Mycket av utbildningen går ut på att öva på människor. Har du redan den erfarenheten när du börjar arbeta är du säker på att du alltid gör rätt.

Hur väljer jag rätt utbildning?

När du ska välja din utbildning är det viktigt att du väljer en skola eller ett institut som är seriöst och ansvarsfullt. Då du har hittat en kurs som verkar intressant kan du se om du kan hitta tidigare kursdeltagares omdömen. Det kan vara säkrast att välja ett institut som har varit etablerat under en längre tid. Innan du bestämmer dig för att gå en längre kurs, varför inte prova på en lite kortare kurs först? På så sätt får du tid att vänja dig vid undervisningen och dessutom får du en känsla för hur de längre kurserna genomförs.